Det kunde varit jag.


Här står han, vår älskade son, och blickar ut över fred och frihet. Jockes föräldrar bor precis vid havet och jag njuter varenda dag över utsikten av naturen, havet och lugnet. Här trivs vi så bra! Samma dag, fast på kvällen, sitter vi framför tv'n och det blir dags för nyheter. Jag ser barn som springer i panik för att inte bli ihjälskjutna mitt i krigets Syrien. Jag mår illa. Vår son får blicka ut över havet i fred och frihet. Deras söner och döttrar får springa för sina liv medan bomberna haglar. Hur kan det få vara så här? Jag inser att jag stängt av de senaste månaderna, viljat blunda och inte orkat ta in. Kanske för att det varit så mycket av detta under 2016, kanske för att det är lättare att blunda och låtsas som om allt är bra fast världen inte är det. Jag och min svägerska pratade om detta häromdagen. Då sa hon att "Hade det varit vårt liv och vårt land hade jag i alla fall önskat att människor i andra länder orkade läsa om vår situation."
Ja, vi kan inte bara blunda. Jag kan inte bara blunda. Jag måste handla, göra skillnad, försöka hjälpa, försöka göra världen till en lite vackrare plats, öppna famnen för dem som kommer hit för att de tagit sina barn i famnen och sprungit för sina liv. Det kunde lika gärna varit jag. Och så vill jag komma ihåg att tacka varenda dag för att jag får förmånen att leva i fred och frihet. För det är ingen självklarhet!

God jul 2016

Vår lilla familj! Inte lätt att få till en bild med en 2-åring som inte vill. Tur att det inte är de vackra och perfekta bilderna som gör julafton lyckad utan stunderna man får tillsammans. 
Tolv sorters kakor, vilket är tradition hemma hos Lundqvist. 
Ebbe fick ett brio-tåg i julklapp. 
God jul från oss! När man kör in i Harkskär står det "Välkommen till Harkskär, här tar vi det lugnt." på skyltarna. Och precis det lever vi upp till denna jul. Julafton började med "Samling vid krubban" där jag hade hand om sången och musiken, följt av traditionsenlig julkorv när vi kom hem igen. Sen väntande 12 sorters kakor till kaffet. Bara massor av goda varianter att njuta av! När klockan slog tre bänkade vi oss framför Kalle Anka och jag sov, som alla andra år, min årliga julslummer. Skönt! Sen tog jag och Ebbe en promenad i mörkret för att Ebbe också skulle få sova. Resten av julafton bestod av julbord och besök av tomten. Ebbe var livrädd och grät sig igenom hela besöket. Idag, när det mörknade på nytt, blev han återigen ledsen och sa gång på gång "inte tomten". Och gång på gång har vi försökt lugna honom med att svara att "tomten kommer inte". 
Idag, när det är juldagen, njuter vi i mjukisbyxor av att få fortsätta att fika och äta gott, gå promenad, leka med Ebbes kusiner och med alla leksaker som tomten kom med igår. Julefrid och vila - precis vad vi längtat efter! 

Harkskär



Vi är här, på platsen vi älskar, för att fira jul. Platsen som snart kommer vara vårt hem. Leva compact-living på 50 kvm med havsutsikt. Längtar nästan lite! Jag älskar Harkskär, för att det är så vackert, vilsamt och lugnt. Idag tog jag Ebbe i vagnen och gick en runda där det bjuds 
på havsutsikt mest hela tiden. Så vackert, så fridfullt, så härligt. Jag älskar att vara här! Det gör Ebbe också som entusiastiskt ropade Harkskär så fort han vaknade i vagnen efter vår promenad. Nu väntar lugna dagar med familjen och vi ska njuta. En fridfull jul önskar jag er alla!