En "riktig" mamma

(null)
"Se glad ut, Ebbe!" Då ser han ut så här!
(null)
Trolldeg och grejer överallt. Inte värt det.

Innan jag fick barn hade jag många ideal-bilder av vad en bra mamma är. En av dem sakerna var att "en bra mamma pysslar med sina barn". För några veckor sen köpte jag äntligen vattenfärg och Ebbe blev nöjd. "Detta har jag gjort på förskolan idag" sa han glatt när vi målade. Vi kanske satt vid köksbordet i 10 minuter och jag tänkte "Att det bara skulle krävas 30 kronor på Panduro och 10 minuter av min tid för att känna mig som en riktig mamma." Hyfsat lätt att städa undan men ingen lätt grej att göra tillsammans med en 1/2-åring. En annan dag testade jag att göra trolldeg. Ebbe tyckte kanske det var kul max en kvart och ville sen leka med annat igen. Utan att städa, såklart!!! Där stod jag med ett kaos av deg, ingredienser till degen och saker vi bakat ackompanjerad av en 1/2-årings skrik och missnöjdhet. Hela grejen gjorde mig bara sur. Det var absolut inte värt det! Och där och då slogs jag av insikten: Jag är en riktig mamma trots uteblivna trolldegsbak och vattenfärg. Jag bakar hellre scones tillsammans med Ebbe, som jag själv älskar och blir glad av. Eller så bakar vi några kakor som vi kan äta vid eftermiddagsfikat. Ebbe blir också gladare av det eftersom han då får smaka degen/smeten, vilket är bland det bästa han vet. Eller så lagar vi mat tillsammans. Ja, jag tycker matlagningen har blivit riktigt kul på senaste, speciellt när jag får göra det med Ebbe. Varför hålla på och göra sånt man tror att mammor "ska" göra när ingen blir glad av det? Vilket slöseri med tid! Alla mammor: gör det ni tycker är kul med barnen. Jag är övertygad om att det gynnar både er och dem! 

Plötsligt händer det

(null)
En sovande bebis.
(null)
Tidningen mama, chokladkaka och kaffe.
(null)
Och Ebbe nöjd framför paddan. Vad mer kan man önska en lördag? Vi hade det så bra igår! Glada miner mest hela dagen. Det var så mysigt att sitta i soffan tillsammans och fika, facetima och läsa tidning en stund på förmiddagen. På eftermiddagen lånade svärföräldrarna barnen och jag fick storstäda vårt lilla hus i tre timmar alldeles för mig själv. Var så lycklig när det var klart! Jag älskar verkligen att städa, framför allt när jag får göra det ostört utan barn som pockar på min uppmärksamhet. När jag var färdig bjöd svärföräldrarna på middag, precis lagom till att Jocke kom hem från jobb i Stockholm. Så hann jag stryka och vika kläder också innan vi gick och la oss och jag kunde inte (!) somna på en lång stund. När hände det sist? Kan bero på följande: städlyckan jag kände eller att jag fått sova min första natt på ett halvår. Plötsligt händer det! Och Olle har sovit bra inatt också. Hurra! Låt det hålla i sig. Nu: söndag och kyrkan. Jag ska sjunga idag! Önskar er alla en fin dag. 

Kalas!

I onsdags hade vi kalas för Ebbe tillsammans med farmor och farfar och Jockes bror med familj. Eftersom vi bor i ett litet hus på 45 kvm på svärföräldrarnas tomt hade vi kalaset inne i stora huset.
Ebbe var såklart nöjd att äntligen få fylla år och bli gratulerad!
Jag hade gjort en enkel vimpel till kalaset!
Ebbe bestämde menyn: korv och pasta (och så la föräldrarna till hemmagjort potatismos) så därför passade korv-servetter perfekt.
Till förrätt blev det gurkstavar, morotsstavar och chips!
Ebbe fick många paket. Flexitrack-bana med blixten, en radiostyrd blixten, jobbarbyxor (likadana som Jocke har!) och verktyg. Vår lilla arbetare!
Tillsammans med farmor gjorde Ebbe tårtan. Dagen innan bakade de tårtbotten och på kalaset la dem ihop tårtan och dekorerade med ljus och jordgubbar. Ebbe var så stolt!
Kolla så fin!
Så blåste han ut ljusen, vi åt tårta och lekte tillsammans med kusinerna med presenterna. Ebbe var så nöjd över dagen och vi också. Det är lycka att få se sitt barn så lycklig och glad!