Höstlov i Huskvarna

(null)

I tisdags, efter jobb och förskola/skola, åkte vi ner till Huskvarna och Småland för några dagars höstlov. Så härligt att få åka en lite längre sträcka, vilket vi gjort så sällan senaste året pga. Corona. Testade något nytt i och med att vi åkte på kvällen och det funkade riktigt bra! Barnen somnade en stund direkt när vi åkte iväg. När de vaknade strax innan Stockholm köpte vi med hamburgare som vi åt i bilen och sen gjorde vi vårt enda stopp i Norrköping där barnen fick köpa lite resgodis, vilket kändes som rena lyxen för dem. Godis, på en tisdag!

(null)

Så väldigt skönt med några dagars ledighet. Igår, när solen fortfarande var framme, gick jag och barnen ut till en lekpark i närheten av min syster för att leka en stund. Jag fick ärva en jacka av min systerdotter eftersom den jag har inte går att knäppa runt magen längre. Känner mig verkligen stor och otymplig just nu och har väldigt mycket sammandragningar. 

(null)

Fascinerades av alla fina höstfärger som sprakade ikapp med varandra. Det är så skönt med hösten, när alla träd tappar sina löv och blir kala. Det blir som en påminnelse om att vi också behöver det som människor. Efter att vi blomstrat behöver också vi tid för återhämtning, "tappa våra löv och bli kala en stund" och vila för att sedan åter kunna skjuta nya skott och blomstra på nytt till våren.

(null)

Ebbe tycker mest om att klättra när vi är ute. En stund spelade vi fotboll också.

(null)

Jag gjorde mest det barnen ville göra - spelade fotboll, kastade frisbee, tittade på när de klättrade och åkte rutschkana, grävde en stund i sandlådan och tittade när Olle gick runt i vattenpölar.

(null)

När vi kom tillbaka hade Ulle och Lisa ordnat kalas för Ebbe. De hade pyntat så fint med vimplar och ballonger och Jocke hade, enligt Ebbes önskan, bakat kladdkaka, som vi kalasade på. 

(null)

Sen tog Ulle med barnen ut för att tända stora tomtebloss - de älskade det! 

(null)

Nu väntar en ny dag och vi ska fortsätta njuta av att vara lediga tillsammans med familjen. Känns som min kula på magen behöver att jag tar det lite lugnt och vilar. Tänk att detta är sista resan söderut innan vi är fem i familjen. Veckorna går fort!

Vår 6-åring

(null)

I söndags fyllde vår älskade Ebbe 6 år. Det är något speciellt att få fira sin förstfödda eftersom det varje år blir något unikt som man aldrig tidigare varit med om. Min lilla bebis som inte varit en bebis på flera år och som växer så mycket hela tiden - på längden och som människa. 

(null)

En förväntansfull kille såg fram emot sin födelsedagshelg! 

(null)

Firandet inleddes redan på lördagen med kalas för några i klassen. Vi ordnade 5-kamp och barnen var så duktiga! Det var bilrace, komma-ihåg-lek, sätta-ihop-ord, gissa-djuret-i-sången och så denna fantastiska lek, kasta-ostbågar-i-raklödder. Succé!

(null)

Årets pappa! Så fint att gå all-in för barnens skull och se deras glädje när de lekte loss.

(null)

Efter 5-kamp bjöd vi på fika. Kladdkaka, glass och kakor. Var fascinerad över att 7 stycken 6-åringar kunde sitta still och fika tillsammans i nära en halvtimme. Kändes som de är skolade från förskoleklassen, att faktiskt äta i lugn och ro. 

(null)

Under fikat, om väntan blev för lång, kunde man sitta och måla på ett stort papper som jag rullat ut som en duk. Underhöll barnen väldigt bra. Tips! Efter disco, fri lek och fiskdamm kände vi oss väldigt nöjda när glada kompisar blev hämtade efter två timmars kalasande. Efter kalaset åkte vi till Max och åt middag. Så mysigt att bara få vara tillsammans med Ebbe eftersom Olle var utlånad till farmor och farfar.

(null)

På födelsedagen vaknade Ebbe tidigt av sin astma-hosta och kunde inte somna om.  Så vid 5.30 gick vi upp och sjöng för honom i sängen. Han fick en draktränar-onepiece, en drake och Pokémonkort. 

(null)

Ebbe hade önskat amerikanska pannkakor till frukost. Så mysigt att få äta i lugn och ro tillsammans och njuta av födelsedagen. 

(null)

På eftermiddagen kom farmor och farfar och Jockes bror med familj på kalas. Vi åt tacos och pokémon-tårta till efterrätt. Ebbe fick själva tända ljusen!

(null)

Sen samlades kusinerna framför paddan och jag kände mig så tacksam över att de tycker om varandra så mycket. På kvällen, vid läggningen, sa Ebbe att han var så nöjd med sin födelsedag. Då blir man lycklig som förälder! 

Ännu ett år att vara tacksam över. Under Ebbes år som 5-åring har han varit på Gran Canaria och Tomteland, fått veckopeng och en större cykel som han enkelt susar fram på, fångat sin första makrill på Donsö, sett en delfin i Gävle skärgård, slutat förskolan och börjat skolan och där med fått många nya kompisar, växt ur många par skor och klädesplagg, tappat sin första tand, haft svårt att förlora i spel, pärlat otaliga pärlplattor, börjat lära sig att skriva och läsa, lekt med pokémon och draktränarna och börjat spela volleyboll. Han har blivit modigare när det kommer till att smaka ny mat, äter gärna gurka och morot till mellis men allra helst vindruvor och grönt äpple. Äter gärna choklad och chips men dricker nästan bara vatten. Ibland jordgubbssaft. Är en väldigt snäll storebror och har ofta väldigt kul med Olle. Är förståndig, klok och eftertänksam. Väldigt kreativ och omtänksam. Vår underbara Ebbe, vi älskar dig så! 

Bullmorsa

(null)

Idag har jag fått hänga med denna gullunge som varit förkyld men som äntligen mår bättre. Vab och jag gav mig på att baka bullar för andra gången (!) denna månad. Kan räkna på mina två händer hur många gånger jag bakat bullar under hela min livstid. Tänk om jag skulle kunna bli en bullmorsa till slut? 

(null)

Olle rullade en (!) bulle, sen satte han sig vid paddan medan jag fick baka klart själv. Kändes riktigt fridfullt - att stå och baka bullar i mitt kök. Tisdagslycka!

(null)

Och dessutom blev jag nöjd med resultatet! Googlade "hur gör man flätade bullar?" vid förra bullbaket och youtube visade vägen. Riktigt kul!

(null)

Sen satte jag mig på golvet vid Olle i vardagsrummet och fikade banan och nybakad bulle. 

(null)

Äntligen är vardagsrummet återställt med lister och färdigmålade väggar. Så nöjd med nya färgen!

(null)

I helgen fick Jocke till och med upp tavlor på väggarna så nu känns det återigen sådär hemtrevligt som man vill ha det i ett vardagsrum. 

(null)

Min favorit-vinkel i huset. 

(null)

Och uterummet är också klart, hurra! Svärfar var här i helgen och hjälpte oss lägga golvet vilket var det som återstod. Golvet har vi fyndat på Erikshjälpen. Det mesta går faktiskt att fynda på second hand!

(null)

Nu återstår bara att fylla detta rum med möbler och inredning. Googlande pågår...

(null)

Efter att ha fotat uterummet i kylan (riktigt kallt och regnigt här idag!) var det skönt att gå in i värmen igen.

(null)

Satte mig vid Olle och drack kaffe och läste Lantliv. Tänk att oktober snart är förbi!

(null)

Så väldigt tacksam för min lilla familj. Och att det är ca 10 veckor tills vi förhoppningsvis får välkomna ännu en liten medlem. 

(null)

Till sist. Corona, när ska du släppa taget om oss? Jag längtar till det "vanliga" livet. Tills dess får vi leva på orden från Lina Sandells gamla, kära psalm som håller än idag - blott en dag, ett ögonblick i sänder.