Det är svårt att vara trebarnsmamma

(null)

Tog den här bilden i förra veckan och vet hur avundsjuk jag kände mig på Gösta. Jag ville så gärna byta plats med honom och få hänga och sova i en babybjörn. Eller ja, allra mest ville jag bara få gå och lägga mig. Den stora tröttheten hänger ständigt över mig och jag har bitvis svårt att få ihop livet med tre barn på egen hand. Det blev så påtagligt när jag bytte lyxen hos mamma med att ständigt ha hjälp till att komma hem och vara själv eftersom Jocke jobbar sista veckorna innan semestern. Jag känner mig så otillräcklig. Mina armar räcker bokstavligt inte till. Storbarnen har bråkat och tjafsat mer än vanligt senaste dagarna och Gösta vill ständigt ha min uppmärksamhet eller bli runtburen i babybjörnen för att inte gnälla eller gråta. När han väl sover får jag hela tiden ställa mig frågan "Vad är viktigast att prioritera på den lilla tid jag nu har?" istället för att kunna göra det jag vill. För oftast sover han som mest en timme. Dessutom vaknar han nästan alltid och gallskriker när han sovit. Det är så jobbigt med bebisskrik när man är trött. Det tär. Och ibland bara måste jag ju lägga ner honom en stund för att hjälpa någon av de andra barnen och då är det högljudda missnöjet snart ett faktum. Det känns som det bara blir mer och mer intensivt med tre barn och jag vill så gärna vara en bra mamma. Har så höga, ja ibland allt för höga, krav på mig själv. Har mycket lättare att vara snäll och omfamnande mot andra när det kommer till föräldraskap än när det gäller mig själv. Jag vill så gärna säga ja! till alla barnens många önskemål och idéer vilket ofta slutar med att jag bryter ihop och inte orkar. Så ohållbart. Att hitta en bra balans kommer alltid vara något att jobba på för mig. Att inte vara gränslös och ha hjärtat på vid gavel hela tiden utan att ransonera med mina resurser och våga förstå att det är okej att säga nej ibland, att jag gör mitt bästa och att det räcker långt. Men det är supersvårt. Som jag kämpar med detta. Jag tror jag behöver lite semester. Tack och lov får Jocke semester på fredag och då ska jag njuta av sex veckor med delat föräldraskap på heltid. Tid att inte behöva skynda mig vid varje toa-besök, att kunna umgås med ett barn åt gången ibland och få tid att vila för att orka livet. Längtar!

Midsommar

(null)

På midsommarafton åkte vi till Harkskär för att fira!

(null)

Ebbe hade pyntat presentpåsen till svärföräldrarna. Han är SÅ kreativ! 

(null)

När vi kom fram duggregnade det och Ebbe var så nöjd som fick använda sitt minion-paraply. Med sig hade han teckning och halsband som han gjort till farmor. Det ryms mycket kärlek och omsorg i denna kille. 

(null)

Gösta var fin i hängselbyxor och sina allra första skor.

(null)

Som vanligt förevigade jag och Jocke oss på bild. Min stora kärlek!

(null)

Återanvände min favorit från Vero Moda som jag haft i flera år. Jag har denna och en till blommig klänning som jag brukar ha på midsommar. Kransen är också återbruk, köpte den för flera år sen på Ur&Penn. 

(null)

Min svägerska hade som vanligt gjort silltårta. Mmmm, en av midsommars höjdpunkter! Eftersom det regnade fick vi äta lunchen inomhus.

(null)

Efter lunchen gick jag och la mig tillsammans med Gösta och sov över en timme. Så skönt och välbehövligt, vilket gjorde att jag orkade resten av aftonen!

(null)

På eftermiddagen blev det uppehåll så vi kunde gå ut. Svärmor hade plockat midsommarblommor att pynta en midsommarstång med.

(null)

Se så vackert det är på denna plats. Himmel på jord.

(null)

Medan jag fotade hjälptes svärmor, min svägerska och barnen åt att pynta midsommarstången. 

(null)

Jocke och Gösta stod lite på avstånd och spanade in de andra.

(null)

Olle var flitig att fästa blommor i midsommarstången och blev så nöjd varenda gång han lyckades.

(null)

Ebbe kastade frisbee med kusinerna. När jag bad om att få fota honom tillsammans med Olle började han gråta och ville absolut inte vara med på bild. Och jag som tyckte de var så fina i likadana linneskjortor. Tur att jag i alla fall lyckades fånga denna bild i stunden!

(null)

Buskarna var täckta av förmiddagens regn som sen höll sig borta resten av dagen.

(null)

Svärmor såg till att midsommarstången pyntades klart. 

(null)

Under tiden anordna svärfar aktivitet för barnen som blev en succé, att gå på lina visade sig nämligen vara riktigt kul!

(null)

Sen lyckades vi fånga familjen på bild, med lite tvång och vädjan. 

(null)

Firade med jordgubbstårta. 

(null)

Och barnen njöt av jordgubbar och glass.

(null)

Gösta fick nöja sig med att leka med några leksaker. Så skönt att han kan sitta med vid bordet nu där han dessutom oftast är väldigt nöjd.

(null)

Sen bjöd Ebbe och Olle på underhållning i form av lite sång och dans. "Dance monkey" är favorit tillsammans med "I love it".

(null)

Och så blev det dans kring midsommarstången, såklart! Vi sjöng och dansade alla sånger vi kunde komma på innan vi avslutade med raketen.

(null)

Och sen kom leken barnen väntat på sen förra midsommarafton, limbo. Jocke och Gösta kämpade väl men fick se sig besegrade av kusin Miranda.

(null)

Kvällen avslutades med en båttur till Utnora där Gösta satt nöjd och vaken hela färden. Underbart att han verkar tycka om det lika mycket som oss andra. Tacksam för ännu en fin midsommarafton i Harkskär. 

Gösta - 5 månader

(null)

Gösta, jag kan inte förstå att du redan passerat 5 månader. Min älskade lilla bebis som vuxit så mycket den senaste månaden och börjar bli allt mindre spädbarn och allt mer ett litet barn som vill upptäcka och vara med. Du tittar fascinerat på dina händer som om du tänker "nämen hej, vem är du?" Dina fötter är också spännande, dem stoppar du gärna i munnen när du får chansen. Du blir allt bättre på att greppa leksaker och tycker de som är mest färgglada är roligast, såklart! Imse vimse spindel är fortfarande överlägsen favorit bland barnsånger.

(null)

Nu väger du nästan 8 kilo och är 67 cm lång. Denna månad har du börjat sitta med i barnstolen när vi äter och det gillar du. Du har fått äta gröt till frukost och blir allt bättre på att ha det kvar i munnen och svälja. Du har även testat på smörgåsrån, banan, mangopuré, ärtor, potatismos, lax och annat vi ätit men utan större framgång än. Och bra är det för jag är så glad om du vill amma hela sommaren. Nu har du blivit så stor att vi kan sätta dig på toan. Jag är så fascinerad att det funkar och det är så skönt och smidigt för det gör att vi slipper både magont och nerbajsade bodys, vilket var ett ständigt problem när dina storebröder var bebisar.

(null)

Allra helst tittar du på när brorsorna leker och svischar förbi med sina leksaker. Du älskar dem så mycket och kärleken är verkligen besvarad. Ebbe kan plötsligt säga "Gösta är så himla söt! Han är världens sötaste bebis!" Och jag håller med! Du är så söt, så söt, allra helst när du ler med din smilgrop eller skrattar till när jag kittlar dig på halsen eller under armarna. Denna månad har du börjat förflytta dig lite grann vilket gör att du alltid ligger en bit bort från där jag la dig efter en stund. Du gillar också att både stå och sitta i vår famn och sitta på golvet om vi hjälper dig att hålla balansen. 

(null)

Du vill vara där vi är och helst vara nära, allra helst i babybjörnen. Vi bär runt dig konstant ibland känns det som. Men så länge vi gör det är du nöjd. Annars ligger du ganska snart på golvet och skriker om vi försöker få något annat gjort för en stund. På mage ligger du bara korta stunder. Nappen älskar du och den tröstas du fort av. Du sover gärna själv och ostört, allra bäst i din egen säng. I vagnen blir du oftast störd av något ljud och vaknar och skriker. På en dag sover du i regel tre stycken 1-timmespass. Sover du längre än så blir jag förvånad! På nätterna äter du oftast var tredje timme och vaknar däremellan någon/några gånger. På morgnarna sover du och jag oftast till efter 8 och det är så skönt eftersom allt jag kan tänka på under natten är hur trött jag är. 

(null)

Ibland sover du i min famn på dagen och det älskar jag. Det är så mysigt att dofta på ditt lilla huvud och känna att du är min älskade bebis som jag får rå om och ha nära mig. Jag vet ju hur fort det går. Snart står vi väl där på din första skolavslutning och undrar hur du kunde bli så stor så fort?