Tänk om jag hade vetat

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

Ja, tänk om jag hade vetat hur jag skulle bli som mamma. Att jag till exempel skulle börja älska vintern och att vara ute! Jag som tidigare alltid längtat till våren och suckat över mer snö älskar numera varenda gång det snöar så jag får gå ut och skotta och leka med barnen. Varenda dag försöker jag komma ut och vi leker i vår trädgård, går till pulkabacken eller åker skridskor. Igår började jag dagen med brunch med fina tjejkompisar för att sen åka hem och leka ute med barnen. Byggde min första snögrotta (!) och kände mig så tacksam över livets kontraster. Tänk att jag får ha det så här bra! Olle åkte pulka hela vägen till pulkabacken och satt nöjd bredvid sin storebror. Han tittade nyfiket på träden och omgivningen och gjorde "brum-ljud" med munnen. Ebbe ville pussa på sin lillebror i pulkabacken och jag blir så lycklig varenda gång jag får se deras syskonkärlek. Stort! Ja, tänk att jag blivit en riktig ute-mamma som bygger snögrottor, åker madrass baklänges i pulkabacken och har med mig kaffe i termos. Så glad för det!

Idag är det återigen vabbruari. Ebbe fick 40 graders feber imorse och har varit så ynklig idag. Jocke åkte på skidläger i förmiddags så nu är jag extra tacksam att min mamma kommer hit imorgon. Dessutom tacksam för Carro och Moa som kom hit och hängde med mig och barnen idag så dagen gick lite fortare. Nu ska jag sova, man vet aldrig hur natten med två barn på egen hand blir. Bara att försöka vara en super-morsa!

Olle 10 månader

(null)

Olle har passerat 10 månader och nu är det full fart. Från frustrerad bebis som inte kunde ta sig fram som han ville till en liten kille som kryper snabbt och är nyfiken på allt som kommer i hans väg. Nu får vi passa trapporna och toaletten där han gärna vill ta pottan. Han älskar böcker och tidningar och stoppar allt i munnen. Det gäller att sopa golvet efter varje gång vi har ätit för annars är han där och äter upp. Olle har två små tänder och gillar att borsta dem. Många kommenterar att han har mycket hår på huvudet. Han älskar att leka med Ebbes bilar, bondgården och bollar. Det som får honom att kikna av skratt stavas e-b-b-e. Åh, vad han älskar sin storebror! Och kärleken är besvarad även om Ebbe ibland inte vill låna ut sina leksaker och tycker Olle är jobbig som lägger sig i hans lek. Han är dessutom en sann storebror som säger åt Olle när han stoppar saker i munnen eller drar i sladdar. Det är ett ständigt "aj aj" och "neeej Olle" eftersom han älskar eluttag och sladdar. När vi säger så ler han stort och säger "titta". Olle är verkligen sin egen person! Nyfiken, klåfingrig, social och envis. Nöjd i vagnen, i badbaljan, bilen och barnstolen i köket, bara han får något att äta. Favoriten är leverpastejmacka. Gillar att äta själv även om vi matar huvudmålen. Att bli ordentligt kladdig är inget problem för Olle. Somnar alltid i egen säng men under natten flyttar han över till oss och dricker oftast välling innan han somnar om. Nappen tröstar och han har gärna en filt också. Med den leker han titt-ut ibland, då är han SÅ söt. Senaste dagarna har jag sett hur han vill börja ställa sig upp, vilket är nytt. Ständigt på gång och i rörelse! Imorse satte han sig upp klockan fyra och tyckte det var morgon. Jag längtar tills han börjar sova hela nätterna, vilket Ebbe gjorde vid denna ålder. Åh, älskade Olle-bolle. Som vi älskar dig! Du förgyller livet och är min älskade lilla bebis. Underbar, det är du!

2018

2018 är här och det finns några saker jag funderat på som jag vill göra detta år:

Sopsortera mera
Det började vi med redan i Harkskär och har nu fortsatt med. Nu har vi kärl får både plast, papp, glas/metall, tidningar, kompost och andra sopor här hemma, vilket vi inte haft tidigare. Det är ju kul att sortera! Försöker göra det till en tävling att ha så lite vanliga sopor som möjligt. Ebbe gillar att hänga med till återvinningen vilket blir en kul aktivitet. Vi behöver vara rädda om miljön! (Tänk att JAG säger detta. Så glad att jag också lärt mig något under senaste åren, jag som brytt mig alldeles för lite)

Köpa mindre
Målet är att köpa mindre saker än de saker vi gör av med. Häromveckan tog Jocke med fyra flyttlådor med kläder och grejer till Erikshjälpen. Barnkläder och några barnsaker har jag sålt på köp- och säljsidor på FB och tjänat en slant på. Så bra! Känner mig befriad varje gång vi får mindre saker här hemma. Försöker också vara mer reflekterad i min handling - "Behöver jag det här?" "Var, av vem och hur produceras det?" Jag vill ju oftast köpa billigt men måste då inse att någon annan betalar priset. Vill försöka komma så långt att jag aldrig köper något spontant och oreflekterat. Och så vill jag köpa mer miljösmart - ekologiskt, fairtrade och begagnat.

Använda upp
Jag är expert på att halvt använda upp en bodylotion och sen köpa en ny. Detta år vill jag använda upp de grejer jag köpt. Alltifrån bodylotion till te. Göra slut på det jag har innan jag köper nytt. Plötsligt inser jag att jag har väldigt många saker! 

Älta mindre 
Jag lägger alldeles för mycket tid på att älta, alltifrån hur lite jag gör för att denna värld ska bli bättre till att jag köpt näsdroppar på ett vanligt apotek som är tjugo kronor dyrare än på nätet. Det sistnämnda kan jag älta i dagar vilket är hur dumt som helst. Det förstnämnda ältar jag ständigt. Jocke brukar säga att om jag skulle sluta älta att jag inte räddar världen och istället göra något viktigt en liten stund av den ältar-tiden så skulle det bli mer förändring för världen. Sant. Behöver verkligen bli bättre på att sluta älta, släppa saker och gå vidare. Eller att göra något åt det jag ältar. 

Börja träna
Men detta har jag sagt så länge nu så jag tror inte på det själv längre. När ska tiden finnas? Alltså: när ska jag vilja prioritera det? Det finns ju så mycket annat att göra. Tacksam för all tid och gratis-träning jag får ute med barnen, när jag drar snowracer och pulka, leker i snön och promenerar till förskolan. Men drömmen vore att få börja gå på några tränings-pass med instruktör, det är ju så kul!

Åka på tyst retreat
Jag har längtat tillbaka ända sen jag åkte till Bjärka Säby när jag var höggravid med Olle. Så fantastiskt att få vara i tystnad, hinna tänka de där tankarna som aldrig annars hinner ta form och lyssna in Gud i mitt liv. Hoppas det kan bli av i höst!

Följa hjärtat 
Många dagar talar mitt hjärta till mig. Jag tror att det är Gud. Som häromdagen när en tiggare satt utanför Ikea och det var SÅ kallt och jag hör inom mig "Det du gjort mot en av mina minsta, det har du också gjort för mig." Vi hör så ofta att vi inte ska ge dem pengar. Denna gång struntade jag i det, la en slant och gav tiggaren en stort leende. Det kändes bra i mitt hjärta. En annan gång skickade jag ett sms till någon jag tänkt på länge och som jag inte kunde släppa och fick ett fint och ärligt svar tillbaka. "Vem är jag att höra av mig?" tänkte jag först. Men så vågade jag lyssna när mitt hjärta talade. Det vill jag göra mer av. Jag tror verkligen att vi kan få vara Jesu händer och fötter på denna jorden och på det sättet rädda världen, på riktigt. 

Prioritera familjen
Både barnen och min man. Det är så lätt att de vi lever nära får de tråkigaste delarna av oss. Så måste det få vara ibland men inte alltid. De kan inte alltid ligga längst ner på min energi-lista. Ett dråpligt exempel på detta: En dag är jag riktigt sur och grinig på Jocke och vi pratar. Då ringer det på dörren och jag öppnar, en tjej ska köpa en grej jag sålt på en FB-sida. Plötsligt är jag hur trevlig som helst, tar betalt, bär ut grejen till hennes bil och småpratar så där trevligt om allt och inget. När jag kommer in säger Jocke "Där ser du!" Jag vill bli en bättre fru och mamma 2018, för både min och familjens skull!