Varför heter han Gösta?

(null)

Här sitter jag med en liten 6 veckors bebis i min famn. Ni kanske undrar hur han fick sitt namn? För 6 veckor sen hade vi aldrig pratat om namnet Gösta. 

(null)

Vi hade funderat mycket kring namn och ville såklart ha något som fungerade ihop med brorsornas. Jocke kom med alla möjliga förslag som jag ofta svarade "nej, nej och åter nej" till. Tillslut landade vi i Göte. Fast sen kom vi på att det är opraktiskt med ett Ö om man t.ex. flyttar utomlands eller när barnet skaffar egen mailadress. Sen ändrade vi oss igen och tyckte att "Vad spelar det för roll?" och Göte var återigen namnet vi båda enats om. 

(null)

Så föddes han för 6 veckor sen och när personalen på BB frågade om namn märkte vi hur vi båda duckade för frågan. Vi var tvungen att känna på det själva en stund först. För oss har det alltid känns självklart att ge namnet så snabbt som möjligt och speciellt denna gång då vi ville presentera honom för Ebbe och Olle med namn när de sågs för första gången. När vi kom hem från BB ordnade Jocke fika till oss och plötsligt kom han in i vardagsrummet och sa "Är det inte en Gösta?" var på jag svarade "Jo, det är det nog." Eftersom vi aldrig pratat om namnet började vi googla för att se hur många som heter det och att det inte fanns typ en seriemördare som bär namnet. Det vi fann var en känd geolog och det kändes okej. Dessutom var de flesta Gösta närmare 80 år. För oss har två grejer varit viktiga. Dels att det ska vara svårt att hitta på ett smeknamn så att barnet faktiskt får kallas vid sitt namn. Och att det ska vara relativt ovanligt så man förhoppningsvis kan få vara själv om sitt namn i sin klass. Känner att vi lyckats ganska bra när Olles förskolepedagog, som arbetat i 40 år, sa att hon aldrig haft en Gösta på förskolan. Till alla som längtat efter att vi ska få en flicka är det också bra, för det är nämligen ett av få "kvinnliga" mansnamn eftersom det slutar på ett A. Alltid något! Såhär, 6 veckor, senare känns Gösta alldeles självklart. 

Ps. Ebbes namn var det enda namn vi kom överens om första gången. Jocke kände en trevlig pastor som hette det men i övrigt kände vi ingen annan. Där började tanken med att heta ett "smeknamn" och att försöka ge ett hyfsat unikt namn. Olle har fått sitt namn efter sin farfars morbror. 

Kommentera inlägget här :