Längtan att få vara själv

(null)

Jag sitter själv i vårt uterum som värmts upp av solens strålar under dagen. Termometern visar på 8 grader och snön smälter. Jag kom hem för en stund sen och möttes av den ljuvliga tystnaden och ett alldeles tomt hus. Här har vi sportlov så Jocke tog med barnen ut till Harkskär och svärföräldrarna medan jag har jobbat. Och äntligen ska jag få lyxen att vara alldeles själv en kväll. Jag minns inte senast jag var själv hemma. Varje gång det händer njuter jag maximalt av att ensam få intaga hemmets tystnad, av att inget jag städar undan kommer fram igen några minuter senare och att ingen ropar på mig och vill ha min uppmärksamhet. Det är bara jag. Och som jag behöver det. Jocke och jag har helt olika behov. Han har aldrig behov att vara helt själv. "Jag är ju själv när jag är med dig" brukar han säga. Jag däremot har ett behov av att ibland vara helt ensam. Så nu, när jag sitter här, vet jag inte hur jag ska ta tillvara allra bästa på mina timmar i ensamhet. Ska jag slappa? Städa? Rensa? Påbörja något projekt? Läsa en bok? Se ett tv-program? Läsa bibeln? Allra mest vill jag bara vara, njuta av stunden och känna tacksamheten över att jag har förmånen att välja ensamhet för att nästa dag kunna omfamnas igen av min man och mina barn. Vilken nåd det är!

En mammas vab-dagbok med ljusglimtar

(null)

Jag befinner mig mitt i vabruari och funderar om barnen någonsin kommer bli friska? Jag har vabbat varenda vecka senaste tiden, det känns som jag vabbar mer än att jobba. Så här kommer ett mastodont-inlägg om mitt liv som vabbande mamma men också några ljusglimtar som förgyllt senaste tiden! Vi inleder med ett av våra största nöjen när jag är hemma och vabbar - nämligen att gå upp till stora vägen och titta på bussarna och bilarna som åker förbi. Medan Gösta tittar uppmärksamt och fascinerat passar brorsorna på att leka i skogsdungen bredvid och samla pinnar.

(null)

Jag har varit på Möbelmässan i Stockholm. Så kul att få se massor av fina möbler, få ny inspiration, träffa kollegor och kunder och sova på fint hotell alldeles själv. Lyx för en småbarnsmamma mitt i vabruari! 

(null)

Så tacksam för mitt jobb och allt jag får lära mig där. 

(null)

Hemma från Stockholm igen kom vår fina vän Carro på besök. Vi gjorde favorit i repris och köpte semla som vi avnjöt vid havskanalen.

(null)

Under tiden sov Gösta gott i vagnen och resten av familjen åkte skidor i Kungsberget. Alla nöjda, alla glada!

(null)

Och på söndagen, efter gudstjänst där jag sjöng med vår barnkör, fick jag spontant gå på gospelkonsert med Moa eftersom vi fick en församlingsmedlems biljetter som var sjuk och inte kunde gå.

(null)

Mäktigt med 300 körsångare. Musik får mig att må bra!

(null)

Tacksam för energipåfyllning för sen var det måndag och vab igen. Gösta skrek tills han fick äta dammsugare till frukost. Och jag kände mig som en usel mamma. 

(null)

Allt blir bättre när man lyckas ta sig ut ett stund. Vi gick till skridskoplanen där Olle och Ebbe åkte skridskor och jag och Gösta lekte i snön. Och så åt vi kakor, Göstas favoritsyssla!

(null)

Jocke och jag delar på vabben så mycket vi kan så jag njöt när jag sen fick en dag på kontoret och där med en promenad på lunchen. 

(null)

Vyn som jag möts av under min promenad. Så vackert!

(null)

Sen åter till vablivet. Denna gång blev det fika intill skridskoplanen igen där barnen lekte vid en stor sten med pinnar. Älskar när vi tar oss ut. Ljuden minskar, jag ser inte massor av sysslor omkring mig, så som jag gör hemma i huset, och kan där med bara vara och det bidrar troligtvis till gladare barn. En närvarande mamma gör väl alla glada?

(null)

Vissa dagar är tålamodsprövande. När Gösta får ryck och röjer ut allt som kommer i hans väg. Som att strössla alla sina ytterkläder i köket. Eller tömma kökslådan med plastlådor och fylla dem med duplo.

(null)

Eller varför inte ta en Ikea-säck, fylla den med duplo och sen hälla ut det i hallen? Missa heller inte klädhögen på pianopallen som de stora är skyldiga till. Mamma-livet!

(null)

Eftersom Gösta varit sjuk och även Ebbe har vi även hållit Olle hemma och han har varit så besviken över det och har längtat till förskolan. Mest besviken var han över några pärlplattor som han ville ge oss på alla-hjärtans-dag så därför hörde jag av mig till pedagogerna. Och de är världens bästa - för jag ringde, pedagogen letade upp pärlplattorna, strök dem och lämnade dem dessutom i ett litet paket på Olles hylla som vi fick hämta. Så mycket kärlek! 

(null) 

Jag har försökt göra mysigt och göra det enkelt. Som att söva Gösta och ge de stora korv med bröd till lunch i soffan samtidigt som de fick se en hyr-film på tv’n. Då lyckades även jag slumra i soffan och det var så skönt! Man blir trött av att vabba…

(null)

När Gösta vaknade bakade vi chokladbollar medan Ebbe och Olle såg klart på filmen. Finns det något godare än chokladbollar? 

(null)

Barnen fick chokladbollasmet med pärlsocker i ett glas. Bästa sortens vab-lyx!

(null)

Vissa vab-dagar får jag absolut inget gjort eftersom Gösta är gnällig och missnöjd så fort jag försöker göra något annat än att vara vid hans sida. Men plötsligt kan det släppa en annan dag och då kan jag få ett ryck och städa köks-lådor. Tömma allt…

(null) 

… städa ur och sortera upp. Sinnesfrid!

(null)

Utelek på altanen innan skymning. Tacksam att vi har en egen liten plätt på jorden. Vab-dagar är det ovärderligt!

(null)

En dag hittade jag Gösta i köket. Undra vad han fått inspiration ifrån?

(null)

Söndag och friska barn. Jag sjöng och Olle följde med tidigt, medan jag skulle öva, för att leka själv. Han älskar kyrkan lika mycket som oss andra. 

(null)

Efter vab blev det en ledig dag eftersom förskolan var stängd. Passade på att besöka frisören.

(null)

Och Gösta blev äntligen kortklippt igen.

(null)

Snön kom tillbaka och vi drog till pulkabacken. Och sen fick Gösta feber igen. Suck. Never ending story! #vabruari

(null)

Tur att jag fick fylla på med lite ny energi igårkväll när jag blev överraskad av några fina vänner med en kväll på stan. Trerättersmiddag, många och långa samtal och fina presenter. Kände mig så älskad! Ja, nu vet ni vad jag roat mig med senaste veckorna. Det är bara att hålla ut - snart är förkylningstider och vab-dagar ett minne blott och vi kan njuta av fågelsång, sol som värmer och barn som bara behöver dra på sig ett par skor för att gå ut och leka. Håll ut lilla mamma, håll ut!

Älska söndagar

(null)

Vi pratade om helgen på jobbet förra veckan och då berättade en kollega att hon inte tycker om söndagar för att de är så tråkiga och bara känns som en transportsträcka till måndagen. Söndagar för mig känns inte alls så! Söndag för mig innebär vila. Helst vill jag gå till kyrkan på gudstjänst. Få bli påfylld inuti med lovsång, bibel, predikan och tid i stillhet. Kyrkfika med vänner och prata ikapp livet. Leka med barnen i kyrkans sporthall. Bjuda hem några på middag och njuta av söndag och ledigt tillsammans. Jag älskar söndagar. Igår åkte vi äntligen på gudstjänst efter många veckors uppehåll som berott på sjuka barn och att vi varit bortresta. Lisa och Ebbe stannade hemma eftersom Ebbe önskade ensamtid med henne. 

(null)

När vi kom hem igen tog vi på oss och gick ut. Kallt men skönt. Promenerade till lekparken en bit från oss där vi gungade och åkte linbana. Vilken lycka för våra barn och oss att få ha Lisa i vårt liv. För 16 år sen var jag lika gammal som henne och åkte och hälsade på min syster Ulle och hennes familj och då var Lisa 3 år. Nu kommer hon till oss och är tillsammans med mina barn som fullkomligt älskar henne. Så mysigt att se hur Gösta vill krypa upp i hennes famn och går runt och säger "Lisa, Lisa" hela tiden. 

(null)

Det är inte många Gösta tyr sig till (Corona-barn) så det är extra härligt när det finns en extra vuxen hemma som finns bland barnen och tillsammans med oss. 

(null)

På fredagen kom jag till exempel hem till tända ljus och fredagsfika som Lisa ordnat tillsammans med barnen. På söndagen avslutade vi hennes besök med kladdkaka och grädde. Tacksam för en fin helg, för min fantastiska systerdotter och för min älskade familj. Hade kunnat haft söndag alla dagar i veckan!